top of page
Obrázek autoraSylvie Corty

Wellness a fitness výbava do domácí tělocvičny

Aktualizováno: 7. 7. 2022



Cvičit doma je bezpochyby levnější než ve studiu nebo fitku. Já obě možnosti ráda kombinuji protože bych se jinak při cvičení o samotě snadno začala nudit. I proto jsem instruktorkou!

Protože zase začínám více cvičit doma byla jsem nedávno dokupovat nové pomůcky k mé už tak celkem obsáhlé sbírce. Výběrem pomůcek si zajistím variaci a minimalizuji nudu při cvičení. Tohle je moje představa, jak by někdy mohla vypadat moje domácí tělocvična.



Slovy: basic tip, označím ve wellness i fitness seznamu vybrané pomůcky, o kterých si myslím, že by se jako základní výbava hodily většině mých klientů – samozřejmě po konzultaci s lékařem. Tyto pomůcky jsou nezbytnou přípravou k pokročilejším pomůckám (trx, pole tyč, kruhy, monkey bars aj.), které zde také uvádím a při používání netrénovaným jedincem mohly vést spíše ke zranění než k pozitivnímu ovlivnění kondice.



Wellness výbava do domácí tělocvičny:



1. Jógamatky – na kardiovaskulární trénink i protažení – basic tip


2. Pěnový válec – automasáž před i po cvičení nebo těžké dni, osobně mám doma válec s rozměry výška 90cm, průměr 15cm, hmotnost 0,66kg – basic tip


3. Tréninkový (měkčí) tenisový míček / Twin massage ball – automasáž před i po cvičení – basic tip


4. Overbally / malé rehabilitační míče – malé nestabilní míčky na posilování – basic tip


5. Gymball / velký gymnastický míč – velký nestabilní míč na posilování i protažení – pozor na správnou velikost – basic tip


6. Jóga cihličky – použijí se jak při posilování tak i při protahování + jógové bolstery a deky na pohodlnou relaxaci a regenerace – basic tip


7. Difuzér aromaterapeutických olejů – nabuzení nebo uvolnění v závislosti na výběru oleje


8. Oleje, emulze, zahřívací / chladící náplasti a polštářky a další doplňky na namožené svaly – Saloos, Alpa aj. – více najdete v odkazu pod článkem s názvem: automasážní a regenerační pomůcky – basic tip





Takže jak bude vypadat má domácí tělocvična? Na jedné stěně budou od podlahy ke stropu zrcadla, kde bude i vestavěná televize na inspirativní fitness a wellness videa a hudbu.



Alespoň jedna stěna bude vymalována zářivou energetizující barvou, asi to nejvíce vidím na intenzivní žlutozlatou barvu, další stěny by mohly být z cihel s oprýskaným bílým nátěrem.. Popsané pomůcky budou také barevné, aby mě bavilo se na ně koukat a používat je… Běhat ráda chodím ven (když je hezky) nebo do fitka (když hezky není). Takže mít „běhátko“ nebo monkey bars doma by byl opravdu velký luxus.



Má představa výbavy domácí tělocvičny převážně obsahuje pomůcky obohacující posilování s vahou vlastního těla. Ale do výbavy tělocvičny neodmyslitelně patří i teoretická výbava zajišťující správnou volbu cviků a jejich provedení. Vedle inspirace na různých lekcích, které navštívím jako klient mé cvičení obohacují i tyto knihy – všechny se dle mého názoru pěkně doplňují a doporučuji je zakoupit, pokud to s domácím cvičením myslíte vážně:


1. Cvičení pro zdravá záda – anatomie – Dr. Philip Striano


2. Strečink – anatomie – Craig Ramsay


3. Core trénink – posilování středu těla – Alexander Hoheneder, Thomas Munch


4. Léčíme si záda sami – a další knihy autora – Robin Mckenzie CNZM, OBE, FCSP, FNZSP


5. Cviky, které léčí – Dr. Jean Drouin, Denis Pedneault, Roberto Poirier


6. Medical Yoga – anatomicky správné cvičení – Eva Hager-Forstenlechner, Christian Larsen, Christiane Wolf


7. Odpočinkem k úspěchu – Dr. Matthew Edlund





Fitness výbava do domácí tělocvičny (na fotce vidíte můj poslední nákup):



1. Jógamatky – na kardiovaskulární trénink i protažení – basic tip

2. Overbally / malé rehabilitační míče – malé nestabilní míčky na posilování – basic tip


3. Gymball / velký gymnastický míč – velký nestabilní míč na posilování i protažení – pozor na správnou velikost – basic tip


4. Odporové gumy – posilování – basic tip


5. Jóga cihličky – použijí se jak při posilování tak i při protahování – basic tip


6. Závaží na zápěstí a kotníky – extra zátěž při chůzi i posilování


7. Činky, medicinbal, sandbag – posilování


8. Pole dance tyč – zábavné posilování s akrobatickými prvky


9. Gymnastické kruhy – zábavné posilování s akrobatickými prvky, kruhy mě bavily už na základní škole


10. Bosu – nestabilní plocha na posilování i kardiovaskulární cvičení – basic tip


11. TRX – zábavné posilování s akrobatickými prvky pro pokročilé


12. Boxovací pytel – kardiovaskulární a silový trénink


13. Hrazda / Monkey bars – silový trénink pro pokročilé


14. Lano na šplh – silový trénink


15. Běhací pás / chůze do schodů – kardiovaskulární trénink – basic tip



Z wellness kategorie mám všechny pomůcky a z kategorie fitness mám prvních šest pomůcek. Navíc i TRX, které využívám nejméně ze všech pomůcek, které mám. Nemám místo na zavěšení a v současné době ani tak vypracovaný střed těla, abych používáním neprohlubovala svalové disbalance a neohrožovala páteř. TRX skvěle nahradily balanční pomůcky typu gymball a overball, které jsou variabilní a použitelné pro lehké uvolnění páteře po těžkém dni i na posilování a zpevnění středu těla. Místnost navíc zatím nemám a k cvičení využívám obývák.



Všechny pomůcky z kategorie wellness nebo fitness jsem koupila v InSportline, Decathlon, Sportissimo nebo v rehabilitačních obchodech. Jak vypadá nebo bude vypadat Vaše domácí tělocvična?

5 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page