top of page
Obrázek autoraSylvie Corty

Les Mills – Wellness trendy z pohledu diplomované Wellness specialistky a instruktorky ZTV

Aktualizováno: 30. 4. 2023



Některé wellness trendy mě jako diplomovanou Wellness specialistku, masérku (mimo obor zdravotnictví) a instruktorku zdravotní tělesné výchovy příjemně překvapí (až začnu přemýšlet nad tím, proč jsem to sama dřív nevymyslela) a některé překvapí spíše naopak (naprosto mě šokují, zděsí nebo přímo pobouří). Fitness programy Les Mills, dle mého názoru, bohužel patří spíše do té druhé kategorie.



V současné době jsou programy Les Mills hlavně díky masivní propagaci v médiích snad v každém fitness zařízení. Takže bylo jen otázkou času, než jsem je musela vyzkoušet i já. Zatím jsem nevyzkoušela všechny programy, takže až se k tomu dostanu, tak jsem ještě přibudou rozbory dalších Les Mills programů. Hodnotím na základě vlastního vzdělání diplomované Wellness specialistky a instruktorky zdravotní tělesné výchovy.


Les Mills Bodybalance:

Na této lekce jsem byla dvakrát na dvou různých místech v rozmezí jednoho roku. A ani jednou jsem neodešla nadšená.



Co se mi líbilo:

Bohužel toho moc nebylo. Teoreticky by v jiném podání bylo zajímavé propojení jógy, pilates a thai-chi, ale ne v tomto.



Co se mi nelíbilo:

Hudba, která nemá nic společného s klidem, který znáte z jógy, pilates nebo thai-chi. Nedostatek času na správné postavení v pozicích nebo zapojení středu těla. Nedostatečné navedení do správného postavení v jednotlivých pozicích.


A nakonec se lekce nepřizpůsobuje kondici zúčastněních, ale jede se podle rytmu hudby (osobně jsem si myslela, že tento neblahý přístup vymřel už s odumírajícím aerobikem – ale právě na tomto přístupu je celé Les Mills postaveno). Všechny tyto problémy vycházejí už ze samotného systému Les Mills programů, kdy se všechny jejich programy celosvětově mění každé tři měsíce, jak choreografie, tak doprovázející hudba.



Komu bych to ne-doporučila:

Každému, kdo se zajímá o své zdraví, obzvlášť ne začátečníkům, lidem se zdravotními obtížemi a všem nad 45 let . Při této lekci nebudete relaxovat a ani si pořádně / správně / ve zdraví nezacvičíte, navíc riskujete že si ještě něco natáhnete.



Komu bych to doporučila:

Upřímně asi nikomu. Přijde mi to jako naprosto zbytečný cvičební program. Samostatné jednotky jako jóga, pilates, thai-chi nebo pro lidi se zdravotními obtížemi zdravotní tělesná výchova / zdravá záda jsou daleko kvalitnější a hlavně bezpečnější volbou. Už z toho důvodu, že pokud si vyberete správného instruktora, tak Vás během cvičení naučí: zapojit střed těla, správně dýchat a celkově nabídne a bude schopen poskytnout modifikace pro různé věkové nebo zdravotně omezené skupiny.


Les Mills Bodypump:

Tuto lekci jsem navštívila jen jednou a jsem ráda, že jsem si neublížila.



Co se mi líbilo:

Energie skupiny.



Co se mi nelíbilo:

Strašně hlasitá hudba, přes kterou skoro nebylo instruktorku slyšet. Během lekce nejste kontrolováni instruktorem, že máte správné postavení a techniku. I když si zátěž volí každý sám, tak pokud nemáte zvládnutou správnou techniku s činkami, tak při této lekci můžete přijít jednoduše k úrazu – obzvlášť pokud si vezmete vysokou váhu.



Komu bych to ne-doporučila:

Začátečníkům, středně pokročilým, lidem se zdravotními obtížemi a starším lidem.



Komu bych to doporučila:

Pokročilým, kteří už mají zkušenost se zvedáním vah a mají zvládnutou správnou techniku.



Les Mills Bodypump a BodyBalance programy jsou skvělou ukázkou toho, jak se dobře použitou propagací dají nadchnout masy lidí. Bohužel v tomto případě to úplně není pro dobro lidu, ale může jim to spíše ublížit. Osobně skupinové lekce / tréninky apod. miluji, ale správné nastavení je v nich naprostý základ. A to podle mého názoru Les Mills chybí.

Co by Vás mohlo zajímat:



Upozornění: Stránky Empatické doteky, Zdraví posláním, dříve Gastroradar a související online prezentace mají informačně-vzdělávací charakter a nenahrazují osobní spolupráci s lékaři, fyzioterapeuty, kvalifikovanými trenéry a instruktory, wellness specialisty a dalšími odborníky. Slouží primárně k předávání inspirace, motivace a osobních zkušeností autorů, než k předkládání univerzálních návodů vhodných k následování čtenáři. Stavíme se za individuální přístup, který ze samotné podstaty jednosměrná online prezentace nemůže poskytnout.

3 zobrazení0 komentářů

Comments


bottom of page